DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şampiyonlar Ligi Hangi Yıl Başladı?

Şampiyonlar Ligi Hangi Yıl Başladı?

ABONE OL
Mart 11, 2024 18:27
Şampiyonlar Ligi Hangi Yıl Başladı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şampiyonlar Ligi Hangi Yıl Başladı?

Şampiyonlar Ligi hangi yıl başladı: 1955 tarihinde Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ismiyle çıktı. Her yıl organize edilen etkinlik UAFE 1.lig takımlarının mücadelesidir.

Avrupa’ nın futbol açısından en önemli turnuvasıdır. Kurulduğu yıldan bu yana çeşitli değişimler yaşadı. Bunlardan ilki adının değiştirilmesidir. İlk yıllarda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla organize edildi. 1991 öncesinde turnuvaya katılma hakkı ülkesinde lig şampiyonu olan takımlardaydı. Bu tarihten sonra formatta değişikli yapıldı. Takımların turnuva katılımları daha kolay hale geldi. Bugün organizasyona aynı ülkenin beş takımı birden katılabiliyor.

Şampiyonlar Ligi Tarihi

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’ nin düzenliği organizasyonun ilk adı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası idi. 1955 senesinde çift eleme sistemiyle düzenlendi. Bu tarihte turnuvaya katılım hakkı yalnızca üst üste şampiyon olan takımlara aitti. 1991 yılında formatta değişiklik yapılarak lig usulüne göre takımların katılımına karar verildi.

1992-93 sezonunda turnuvanın ismi bugünkü haliyle kabul edildi. 1996- 97 sezonunda ülkelerin şampiyon takımlarıyla birlikte UEFA sıralaması baz alınarak bazı kulüplerin organizasyona katılımına izin verildi. Gelinen durumda bir ülkenin en çok 5 takımı turnuva oynamaktadır.

Lig puanlarına göre Şampiyonlar Ligi’nde oynamayan takım bir alt seviyedeki UEFA Avrupa Ligi oynar. Etkinliğin sezonu temmuz ayı ortalarında başlamaktadır. Üç ön eleme turu, play-off aşaması ardından lig usulü oynamakta olan grup turu başlar. 22 tane kulüp doğrudan grup seviyesinden organizasyona katılır.

Diğer turları kazanarak gelen 10 takımla 32 adet spor kulübü mücadele eder. Takımlar 4′ erli sekiz gruba ayrılır. Her grubun en çok puanı alan iki takımı üst tura çıkmaktadır. Turnuvanın final maçı tek ayaklı oynanarak sezon kapanır. Final maçını kazanan takım FIFA Kulüpler Dünya Kupası ila UEFA Süper Kupa’ da oynama hakkı elde eder.

Maçların fikstürleri, şampiyonlar ligi maç özetleri ve takımların puan durumları internetten duyurulur. Ülkelerin futbol federasyonlarının resmi web adresi en güncel bilgileri paylaşmaktadır. Futbol tutkunları bloglardan yahut forumlardan verilere ulaşabilir. Üstelik bu kaynaklarda takımlar hakkında yorumlarda yapılmaktadır.

Ayrıca UEFA maçların yayın haklarını belirli kanallar vermektedir. 100 geçkin ülkede söz konusu karşılaşmalar canlı yayınlanır. Türkiye’ de dijital video izleme sitesi Exxen karşılaşmaları yayınlamaktadır. Buradan yayınların seyredilmesi üyelik şartına bağlıdır. Yani platforma belirli bir ücret ödeyerek hesap açmanız gerekir.

Televizyon kanallarından TV 8,5 maç yayınlar. Takımların sezon boyu oynadıkları maçların özetleri seyredilir. Spor programlarında maçların kritik anları yorumlanır. Tüm bilgilere BeIN Sport kanalından da erişebilirsiniz.

Şampiyonlar Ligi En Çok Kazanan Takım

Şampiyonlar Ligi hangi yıl başladı: 1955 tarihinde başlamış, 1991-92 sezonunda isim değişikliği yapmıştır. Bu ligde kupayı evine en fazla götüren takım Real Madrid’ tir. Kazandığı şampiyonluklar;

  • 1955-56′ da Stade de Reims’ i Paris Prensler Parkı’nda oynan maçta 4- 3 yendi.
  • 1956-57 sezonunda Fiorentina takımını 2-0 mağlup etti.
  • Sonraki üç sezonda sırayla Milan, Stade de Reims, Eintracht Frankfurt kulüplerini yenmiştir.
  • 1965-66 yılında Partizan’ la yaptığı maçı 2-1 kazandı.
  • 1997-98 sezonunda Juventus ila final oynadı ve 1-0 yenerek yıllar sonra kupayı almayı başardı.

Bunlar dışında onlarca kez kupayı alarak şampiyon oldu. Ayrıca pek çok kez final maçı oynayarak ikinci oldu. Real Madrid, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2020 yılları da dahil toplamda 14 defa şampiyonluk kupasını aldı. Maçlar, canlı spor yayını yapan platformlardan takip edilmiştir.

İspanyol futbol kulübü, 6 Mart 1902′ de kuruldu. Beyazlar, Vikingler, Galaksiler gibi takma isimleri vardır. FIFA, 20. yüzyılın en iyi futbol takımı şeklinde tanımlamaktadır. Tarihinde 35 La Liga, 12 Süpercopa de Espana, 20 Copa del Rey, 2 UEFA Kupası, 3 Kıtalararası Kupa, 5 UEFA Süper Kupası kazanmıştır.

Avrupa Kulüpler Birliği kurucu üyesidir. Logosu ismin anlamını yansıtmaktadır, İspanyolca kraliyet anlamındaki Real sözcüğümden ilham alınmıştır. Takım, kurulduğundan beri logosunda değişiklikler yapmıştır. 2014′ te Arap Emirlikleriyle anlamış ve buradaki Müslümanların tepkisini çekmemek için logodaki hacı işaretini kaldırmıştır.

Renkleri eflatun ila beyaz’ dır, stadyumu ise Madrid’ te bulunan Santiag Bernabeu Stadyumu’ dur. 2023 yılında kupayı kazanmasa da hala en güçlü takımlardandır. Ayrıca UEFA’ ya göre en değerli 5 takımdan biridir. Oyuncularının değerleri, şampiyonluk gelirleri değerini her geçen gün artırmaktadır.

Şampiyonlar Ligi’ nin İlk Türk Takımı

Düzenlenmeye başlandığı yıldan itibaren büyük ilgi görmektedir. Dünyanın farklı ülkelerinden onlarca farkı takım katılır. Avrupa’ nın en güçlü kulüplerinin katıldığı turnuvaya Türkiye’ den de takımlar gitmektedir.

Şampiyonlar Ligi maçlarına katılan ilk Türk futbol takımı Galatasaray Spor Kulübü’ dür. Cimbom, turnuvaya İlk katılımı 1963 yılında çeyrek finalist olaraktır. 1970- 1994- 2001- 2013 tarihlerinde çeyrek final maçlarında başarılı olamayarak elenmiştir. 1989′ da ise yarı finalde rakibine mağlup oluştur. 2000′ de şampiyon olup kupayı müzesine götürmüştür. 1888-89 yarı final maçıyla UEFA tarihinde Avrupa Kupalarında yarı finalist olan ikinci Türk takımıdır.

Aslanlar, Şampiyonlar Ligi’nde kupa kazanan tek ve ilk takımdır. 2000’ de aldıkları kupayla tarih yazmışlardır. Galatasaray’ın tarihinde yüzlerce rekor vardır. Birçok ilke adını yazdırmayı başarmıştır.

Fatih Terim, Hakan Şükür, Bülent Korkmaz gibi efsanevi isimler kadrosunda yer almıştır. Bugün UEFA sıralamasına göre Türk takımlarının en değerlisidir. Metin Oktay, 1956-57 sezonundaki Şampiyon Kulüpler Kupa maçında takımın Avrupa kupalarındaki ilk golünü atmıştır.

Şampiyonlar Ligi’ndeki 100. golü 2014-15 tarihinde Arsenal müsabakasında Wesley Sneijder attı. Teknik direktörleri, transfer ettiği oyuncuları, galibiyetler ve kaptanlarıyla sayısız rekoru vardır. Kadrosunda daima gol krallarına yer vermiştir.

En uzun forma giyen oyuncuları, en golcü futbolcuları gibi çeşitli konularda araştırılmaktadır. Arif Erdem, Okan Buruk, Sabri Sarıoğlu gibi isimler sarı kırmızılı formayı uzun süre giymiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.