DOLAR 32,2742 -0.22%
EURO 34,8263 0.02%
ALTIN 2.412,260,80
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

2024 hedefi 1 milyar dolar

2024 hedefi 1 milyar dolar

ABONE OL
Nisan 26, 2024 09:50
2024 hedefi 1 milyar dolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerini bünyesinde buluşturan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB), 2023 yılında 900 milyon dolar olarak gerçekleştirdiği ihracatını, 2024 yılında 1 milyar dolara taşımayı hedefliyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB) 2023 yılı mali genel kurul toplantısı ve  “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” gerçekleştirildi.  

EMKOÜİB, 2023 yılında Mobilya, Ahşap, Kağıt ve Odundışı sektörlerinde 2023 yılı için ilk 3 ihracatçı firmalara, Birlik özelinde en çok ihracat yapan, en katma değerli ihracat yapan, en çok ülkeye ihracat yapan , en çok ihracat artışı sağlayan firmalar kategorisinde toplam 15 ödül verdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2023 yılı Mali Genel Kurul Toplantısında konuşan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Türkiye, 2023 yılında Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektöründe zor bir yılı geride bıraktı. Temsil ettiğimiz üç sektörün Türkiye geneli ihracat performansı 2023 yılında %6’lık bir düşüşle 7,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektörlerimizin Türkiye geneli ihracat paylarına baktığımızda, mobilya sektörü 4,5 milyar doların üstünde gerçekleştirdiği ihracatla en büyük katkıyı sağladı. Mobilya sektörünü 2,5 milyar dolarlık ihracatla kağıt mamulleri sektörü takip etti. Orman ürünleri sektöründen ise 2023 yılında toplam 155 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İhracat rakamlarına Ege Bölgesi olarak göz attığımızda ise 2023 yılında 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçtiğimiz yıla göre %4’lük bir düşüş yaşanmıştır.” dedi.

Dünya ihracatında ilk 8’de yer alan mobilya sektöründe hedef ilk 5 ve daha yukarısı

Başkan Gürle, “Temsil ettiğimiz 3 sektörün ihracat değerlerine bakıldığında, her ne kadar ihracat kalitesi olarak ülke ortalamasının üstünde olsak da Ege olarak Türkiye Geneli ihracatından aldığımız %12‘lik payın potansiyelimizin altında olduğunu söyleyebiliriz. 2024 yılı sektör hedefimizi Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz olarak 1 milyar dolar olarak belirledik. Temsil ettiğimiz tüm sektörlerde amacımız yalnızca ihracat rakamlarını yukarı çekmek değil, daha katma değerli, tasarım odaklı ihracat ile daha katma değerli ürünler ihraç ederek birim fiyatlarımızı ve bunun etkisiyle toplam ihracatımızı arttırmaktır. Mobilya Sektörlerimizi ayrı ayrı ele aldığımızda mobilya sektörü özellikle son iki sene içerisindeki küresel tedarik zincirlerindeki değişimden olumlu yönde etkilenen bu sayede potansiyelini artıran sektörlerin başında yer alıyor. Dünya ihracatında ilk 8’de yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve daha yukarısı. Mobilya sektörü aynı zamanda Cumhuriyetimizin 2023 – 100. Yıl ihracat hedeflerine en yakın olan ve sürekli dış ticaret fazlası veren sektördür.” diye konuştu.

Mobilya Sektöründe katma değer Turquality ve Ur-Ge Projeleri ile artıyor

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, “Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak ilk organizasyonumuz 23 firmamızın katılımıyla 5-9 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti ile başlıyor. Ardından, Ağustos ayında Güney Afrika’ya, Eylül ayında Fas- Senegal’e ve Kasım ayında Hindistan’a yönelik yurtdışı pazarlama faaliyetlerimiz olacak. 2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu kapsamında Mobilya Turquality Projesi’ni İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile birlikte yürütmeye başladık.” dedi.

Hikmet Güngör, “2023 yılı içerisinde Egeli mobilya firmalarının ihracatını artırmak hedefiyle yürütülen “Aegean Furniture” Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi kapsamında; 2023 yılı içerisinde eğitim ve danışmanlık faaliyetleri verilmiş, 2023 yılının son çeyreğinde Fas Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirdik. 2024 yılında, bir önceki Ur-Ge projemiz sonlandırılarak yeni firmalarımızın katılımlarıyla “Aegean Furniture” Ur-Ge projemiz yeniden başlamış bulunmaktadır. Tasarıma ve katma değerli mobilya ihracatını dikkat çektiğimiz diğer bir projemiz Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızı bu sene 4. Kez “Mobilyaşam” temasıyla düzenliyoruz. Mobilya sektörünün markalaşması ve tasarım odaklı üretime yoğunlaşabilmesi için tasarımcılarla firmalarımızı bir araya getirecek çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

Türkiye geneli ile kıyaslandığında Ege bölgesi olarak yaklaşık 3 katı birim fiyata ihracat yapıyoruz

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu,

“Odun dışı orman ürünleri sektöründe kekik ve defne gibi dünya ihracatında söz sahibi olduğumuz ürünlerimiz mevcut. Odun dışı orman ürünleri sektörümüzde Türkiye geneli ile kıyaslandığında Ege bölgesi olarak yaklaşık 3 katı birim fiyata ihracat yapıyoruz ve 2023 yılında Türkiye Geneli ihracatının %67‘lik kısmı Birliğimiz tarafından yapıldı. Odun dışı sektörümüzde karşılaştığımız en büyük sorun ise pa ve tağşiş sorunu. Bu ürünlerin doğru metotlarla üretilmesi ayrıca, defne, adaçayı, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin üretim alanlarının arttırılması gibi amaçlarla sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin karşılaştığı sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yürüterek ilgili mercilere girişimlerde bulunuyor, üyelerimizin haklarını savunuyor, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimizle el ele vererek ürünümüzün değerinde satılması için ortak çalışmalara imza atıyoruz.” dedi.

Tarakçıoğlu, “2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu kapsamında Odun Dışı Orman Ürünleri Turquality Projesi’ni ise Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği koordinatörlüğünde Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile birlikte yürütmeye başladık. “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektöründe Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Ur-Ge Projesi” yürütmeye başladık. Avrupa Birliği’ne kekik ihracatında yaşanan PA sorununa ilişkin olarak Denizli’de yerleşik kekik üreticilerinin farkındalıklarının artırılmasını teminen, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Nisan ve Mayıs ayları içerisinde kekik üreticilerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenledik.” diye konuştu.  

“Türk Bitki Çayı” markası 

Nurettin Tarakçıoğlu, “Ticaret Bakanlığımızın “2028 İhracat Vizyonu” kapsamında, sektörlerimizin hedef ülke olarak seçtiği ABD ve Almanya gibi pazarlarda Türk markasının en iyi şekilde tanıtımının yapılması amacıyla Birliklerimiz koordinasyonunda Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ortaklığında mobilya, kâğıt ve tıbbi aromatik bitkiler sektörlerinde 4 sene boyunca Turkish Herbal Tea Turquality Projesini yürüteceğiz. Dünya 1. si olduğumuz kekik defne biberiye vb. gibi odun dışı orman ürünlerinin bu sefer farklı bir yönünü, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” gücünü, “Türk Bitki Çayı” markası tanıtımıyla dünyaya göstereceğiz. Bu projede ABD ve Almanya öncelikli hedef pazarlarımız olacak.” dedi.

Kağıt endüstrisi 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Başbakkal ise “Kağıt mamulleri sektörümüz bir diğer lokomotif sektörümüz ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’de Ege olarak payımız %21,5. 2023 yılında kağıt sektörümüzün Türkiye geneli ihracatında 11’lik azalma olurken Ege Bölgesinde yüzde 4’de sınırlı kaldı. Kağıt ihracatında Ege Bölgesi’nde Mısır ve İran öne çıkarken Türkiye genelinde İngiltere öne çıkıyor. Kağıt endüstrisi 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılı Ocak-Mart döneminde ise yüzde 2’lik artış yaşandı. Ege Bölgesinde kağıt ihracatında ortalama ihraç birim fiyatı Türkiye’nin üzerinde. Ege Bölgesinde kağıt sektörümüzün 2023 yılı ihracatı 538 milyon dolar bandında gerçekleşmiştir. Kağıt sektörü için ülkemizde kağıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız maalesef bir süredir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik ürünler kapsamına alınması için önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak.” dedi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Mobilya Çalışma Komitesi Başkanı A. Müjdat Kemer ise mobilya sektörünün sürdürülebilirlik çalışmaları üzerine bir sunum gerçekleştirdi ve Mobilya Sektörü Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu hakkında bilgi aktardı. 

 

AHŞAP MAMULLERİ 

1. MİLANO AĞAÇ KAPLAMA SAN. VE TİC. A.Ş.

2. ARSLAN DIŞ TİC. SAN. ANONİM ŞİRKETİ

3.VENNİ – İZMİR YILDIZ ORMAN ÜRÜNLERİ A.Ş.

ODUN DIŞI 

1. KÜTAŞ TARIM ÜRÜNLERİ A.Ş.

2. ÜRÜN TARIM ÜRÜNLERİ A.Ş.

3. ALTUNTAŞ BAHARAT SAN. VE TİC. A.Ş.

KAĞIT

1. TETRA PAK LTD. ŞİRKETİNDEN KORAY DELLAL

2. MM GRAPHIA İZMİR KARTON SAN. VE TİCARET A.Ş

3. TZE GLOBAL DIŞ TİCARET A.Ş

MOBİLYA 

1. BAMBİ İÇ VE DIŞ TİCARET A.Ş.

2. VİTA BİANCA MOBİLYA LTD.

3. KONFOR DAY. TÜK. MALL. MOB. A.Ş.

2023 YILI İHRACATINDA EN ÇOK ARTIŞ SAĞLAYAN FİRMA;

ALKİM KAĞIT A.Ş.

2023 YILI İHRACATINDA KİLOGRAM BAŞINA BİRİM FİYATI EN YÜKSEK EN KATMA DEĞERLİ İHRACAT YAPAN FİRMA;

DORYA DEKORASYON A.Ş

2023 YILINDA EN ÇOK ÜLKEYE İHRACAT YAPAN FİRMA;

SANDALYECİ A.Ş.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.