DOLAR 32,3432 0.18%
EURO 35,1286 -0.17%
ALTIN 2.238,22-0,22
BITCOIN 2046002-6,94%
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyurmaya Başladı

“Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyurmaya Başladı

ABONE OL
Kasım 18, 2022 11:30
“Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyurmaya Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı, İGART ile birlikte, evrensel sanat için de bir merkez olma yolunda çok önemli bir eşiği daha geride bıraktı. Genç sanatçılara alan açan, gençleri sanatın ve üretimin  merkezine koyan İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın birincisi Betül Kotil’e ait “Saya’nın Sesi” eseri, Türkiye’nin kültür ve sanatta vitrini olmaya hazırlanan İGA İstanbul Havalimanı’nda ziyaretçileriyle buluştu. Türkiye’de ilk defa böylesine büyük bir kamusal alan, genç sanatçıların yaratıcı dünyalarına kucak açmış oldu.

 

Prof. Hüsamettin KOÇAN başkanlığında, her biri alanlarında ülkemizin önemli isimleri olan, yürütme kurulu üyeleri Prof. Gülveli KAYA, Prof. Marcus GRAF, Nazlı PEKTAŞ, Murat TABANLIOĞLU, Deniz ODABAŞ, Mehmet Ali GÜVELİ, jüri üyesi olarak Heykeltıraş Seyhun TOPUZ ve Seçkin PİRİM’ in ve Türkiye Tasarım Vakfı’nın titiz çalışmaları sonucu, kendisi bir proje olarak tasarlanan İGART Sanat Projelerinin ilki uygulanarak sonuçlandırılmış oldu. 

 

Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen 1923 zil kullanıldı

İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğiyle Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını, farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlayan İGART Sanat Projeleri Yarışmaları serisinin ilkine, 221 proje katılım sağladı. Türkiye’de bugüne kadar verilen en büyük meblağ olan 1 milyon TL ödüllü İGART Sanat Projeleri Yarışması, aynı zamanda ülkemizde kamusal alanda yapılacak diğer projelere de önemli bir referans olacak.  Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen 1923 adet zili bünyesinde barındıran “Saya’ nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı metro çıkış alanındaki Viyadük Altında ziyaretçilerini bekliyor.

 

16 farklı alanda daha yeni eserler sergilenecek

Bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi olarak; ülkeler, toplumlar ve kültürlerarası köprü kurma misyonu doğrultusunda İGART’ı hayata geçirerek kültür sanat faaliyetleri bakımından önemli bir adım attıklarını dile getiren İGA CEO’su Kadri Samsunlu, İGART’la birlikte, bu yarışmanın ardından 16 farklı lokasyonda daha proje yarışması hayata geçirerek bu yarışmaları sürdürülebilir kılacaklarını aktardı. Samsunlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Havalimanımızda her gün binlerce kişiyi ağırlıyoruz ve bu ziyaretlerin bir deneyime dönüşmesini önemsiyoruz. İGART ile bu deneyimi, yazıyla, fotoğrafla, videoyla misafirlerimize birer hediye olarak sunabilmenin mutluluğu içerisindeyiz. İGA İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bugün şunu da diyebiliyoruz ki, İGA İstanbul Havalimanı artık, Türkiye’nin kültür ve sanatta da dünyaya açılan kapısı… Saya’nın Sesi bugünden itibaren, İstanbul’dan tüm dünyaya ulaşacak.”

 

İGART, Türk çağdaş sanatı sahnesinde yerini aldı

İGART Sanat Projeleri Yarışmalarının şartnamesi, değerlendirme kriterleri, uygulaması ve ödülünün miktarı ile gençlere bir alan açma projesi olduğunu söyleyen İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Hüsamettin KOÇAN  da böylesi bir yarışmanın, Türk çağdaş sanat tarihinde yer alacak; içeriği paralelinde yıllar içinde de bulunduğu çağa ışık tutacak bir etkinlik olduğuna dikkat çekti. “İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın gençlere alan açan, katılımcı ve çeşitliliğe vurgu yapan bir yapısı var. Yarışmamıza gönderilen projeler arasından yapılan seçimler, herkese eşit mesafeli olan bir yapıda, sanat alanında deneyimli ve uzman kişiler tarafından oluşturulan kurulumuzca gerçekleşti. Yarışma modelinin sanatçının önerme biçimlerini önemseyen yapıda olduğunun altını çizmek gerek. Bize iletilen ve çeşitliliğin baskın olduğu projeler içerisinde jürimiz, oy birliğiyle Saya’nın Sesi’ne kulak verdi. Saya’nın Sesi’nin kararlaştırılmasının nedenlerinden biri, projenin mekânın hacmi ile kurduğu estetik ilişki ve mimarinin bir parçası olarak ortaya koyduğu ilişkiydi” diyen Koçan, Anadolu’daki kültürel hafızayla kurduğu ilişkiyle beraber; bu hafızanın genç bir arkadaş aracılığıyla kurulmuş olmasının da seçimlerindeki en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

 

Eserin sahibi Betül Kotil ise heyecanını, “Saya’nın Sesi, uzun zamandır aklımda olan ama mekânını arayan bir projeydi. İGA İstanbul Havalimanı ve İGART sayesinde aradığı mekânı buldu. Yarışmanın kazandığımı öğrendiğimde Saya’nın bizden bir ses olduğunu söylemiştim. Bugün bu alanda Saya’nın Sesi’ni ziyaretçilerimize duyurabildiğimiz için çok mutluyum” cümleleriyle özetledi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.