DOLAR 32,3716 0.12%
EURO 35,1037 -0.12%
ALTIN 2.320,210,06
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kadıköy Belediyesi Zehirsiz Kent Olma Sözü Verdi

Kadıköy Belediyesi Zehirsiz Kent Olma Sözü Verdi

ABONE OL
Eylül 9, 2022 14:20
Kadıköy Belediyesi Zehirsiz Kent Olma Sözü Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadıköy Belediyesi, Buğday Derneği’nin sağlıklı bir gelecek için yürüttüğü Zehirsiz Kentler Kampanyası’nın talepleri doğrultusunda İyi Niyet Belgesi’ni imzalayan ilk ilçe belediyesi oldu.

 

Kadıköy Belediyesi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliğiyle “Zehirsiz Kentlere Doğru” projesi kapsamında yürütülen Zehirsiz Kentler Kampanyası’ na katılarak önemli bir adım attı. Kadıköy Belediyesi, Buğday Derneği’nin sağlıklı bir gelecek için yürüttüğü Zehirsiz Kentler Kampanyası’nın talepleri doğrultusunda İyi Niyet Belgesi’ni imzalayan ilk ilçe belediyesi oldu. 

 

İmza törenine Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcıları, müdürler ve çalışanların yanı sıra Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü ve Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ve dernek çalışanları katıldı. 

 

Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy halkının daha yeşil ve daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için ekolojik ve doğa dostu birçok projesi mevcut. Kadıköy Belediyesi’nin Ekolojik Yaşam Merkezi ve Atıksız Yaşam Dükkânı’nın yanı sıra kent bostanları, yağmur suyu hasadı ve yapmış olduğu sivrisinek ilaçlamasında kimyasal ürünler kullanılmıyor. Kadıköy Belediyesi’nin kimyasal yöntemlerin yerine, alternatif yöntemleri tercih etmesiyle birlikte “iyi niyet belgesini” imzalanarak belge altına alındı. Böylelikle Kadıköy Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden sonra ‘Zehirsiz Kentlere Doğru’ kararlılığını ortaya koyan Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un ise ilk belediyesi oldu.

 

Metni imzalamadan ve söz konusu taahhüdü vermeden önce çalışmalara çok önceden başladıklarını belirten Başkan Odabaşı “Kadıköy Belediyesi’nde bu işle ilgilenen arkadaşlığımız hem öncü olmak, hem de farkındalık yaratmak için bunu kendi alanlarında uygulamaya başladılar. Şimdi sizin aracılığınızla bu metni imzalayarak bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.   Daha önce yaptıklarımızı bugün taahhüt altına alıyoruz” dedi.

 

“AMACIMIZ ÇOCUKLARIN TOPRAKLA BULUŞMASINI SAĞLAMAK”

Odabaşı; “Kent bostanlarını Kadıköy’de kurduğumuz zaman şaşırmışlardı.  Şu anda görüyoruz ki herkes kendi belediyesinde kendi yönetim alanında bostanları yapmaya başladı.  Oradaki üretilen ürünlerin ailelere ufak da olsa bir ekonomik katkısı olabilir ancak gerçek anlamda bizim amacımız çevre bilincini ve çocukların özellikle toprakla karışmasını sağlamaktı. Orada kimyasal herhangi bir gübre veya kimyasal herhangi bir ürün kullanmıyoruz. Kullanılmaması için oradaki kullanıcıları da teşvik ediyoruz. Yine bununla alakalı parklarımıza yağmur suyu hasadı makinesi koyduk. Topladığımız suyu parklarımızda sulama yaparak doğayla tekrar buluşturuyoruz.  Hem çevrenin su kıtlığına ufacık da olsa katkı sağlamak, hem de artık dünyanın bir iklim krizi içerisinde olduğunu göstermek istiyoruz. İklim krizi beklenmiyor; şu an bir iklim krizi içerisindeyiz. Biz yine çok büyük eleştiri aldığımız sivrisinek ilaçlamasında kimyasal ürün kullanmıyoruz. Organik ürünlerle bu ilaçlamaları yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda bir ilke kararımız var. Bunu da anlatmamız gerekiyor. Çünkü yaptığımız kolay bir iş değil, oldukça zor. Alışkanlıkları değiştirilmesi gerektiren işler. Dediğim gibi buradaki yazılanların büyük bir bölümünü zaten biz yapıyoruz.  Burada belki özel sektörü biraz daha bilinçlendirmek için, özellikle hizmet sektöründe çalışan restoran,  kafe, kafeterya tarzı yerlerdeki durumları iyileştirebilmek için başka bir çalışma içine girmemiz gerekebilir” diyerek sözlerine devam etti. 

 

Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü ve Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu ise şöyle konuştu: “Kadıköy Belediyesi gibi, halk sağlığını tehdit eden zararlılar ile mücadele konusunda ekolojik ve doğa dostu alternatiflere yönelmeye başlayan belediyelerimizin ortaya koyduğu iyi örnekler, model uygulamalar sayesinde önümüzdeki yıllarda bu kararlılığı beyan eden belediyelerin artacağını ümit ediyoruz. Buğday Derneği ve Zehirsiz Sofralar Platformu olarak bu yönde belediyeleri desteklemeye ve işbirliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz. Belediyeleri ve vatandaşları Zehirsiz Kentler Kampanyası’na destek olmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.