DOLAR 32,4296 0.22%
EURO 35,0955 -0.11%
ALTIN 2.323,210,19
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Finansal Koşullarda Gevşeme İzleniyor

Finansal Koşullarda Gevşeme İzleniyor

ABONE OL
Aralık 28, 2022 07:40
Finansal Koşullarda Gevşeme İzleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi (BFRC), finansal koşulların ekonomik aktiviteyle ilişkisini takip etmeye devam ediyor. ‘Finansal Koşullarda Gevşeme İzleniyor’ başlıklı son araştırma notunun sonucuna göre 2022 yılı ilk üç çeyreğinde sıkılaştırıcı konumda olan finansal koşulların 2022 yılı son çeyreğinde destekleyici konuma ulaştığı izleniyor.

“Finansal Koşullar 2022 Yılı Son Çeyreğinde Destekleyici Konuma Ulaştı”

Finansal piyasalara ilişkin çeşitli göstergeler kullanılarak oluşturulan Finansal Koşullar Endeksi (FKE) BFRC bünyesinde düzenli olarak güncelleniyor ve takip ediliyor. Son dönemde FKE’nin pozitif olması ekonomik aktivite açısından olumlu bir görünüm sunuyor. FKE içerisinde yer alan göstergelere bakıldığında, 2022 yılı boyunca portföy akımlarının, risk priminin, döviz kurunun ve getiri eğrisinin eğiminin endekse genellikle sıkılaştırıcı (negatif) yönde katkı verdiği görülüyor. 22 Aralık 2022 itibarıyla güncel hareketlere bakıldığında ise, Kasım ve Aralık aylarındaki hızlı yükselişin hisse senedi getirisindeki artış ve Türk lirasındaki reel değerlenmeden kaynaklandığı izleniyor. Tarihsel olarak finansal koşullardaki değişimlerin ekonomik aktiviteye ilişkin önemli bir öncü bir gösterge olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik aktivitenin 2023 yılı ilk çeyreğinde finansal koşulların destekleyici etkisiyle toparlanma gösterebileceği düşünülüyor.

BFRC, finansal koşullar ve ekonomik aktivite arasındaki ilişkinin güncel olarak değerlendirilebilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde de düzenli olarak araştırma sonuçlarını sunmaya devam edecek.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.